bluetooth speaker

Bluetooth speakers

Een bluetooth speaker is een handige luidspreker om muziek vanaf je smartphone of computer te luisteren. Bluetooth is een zeer energiezuinige en draadloze techniek waarbij het muziekbestand altijd wordt herverpakt om te kunnen worden verzonden. Deze techniek maakt het mogelijk om eenvoudig verbinding te maken en bluetooth speakers zijn dan ook zeer geschikt als draagbaar apparaat, of als je op een betaalbare manier muziek wil luisteren met een draadloze speaker.

speaker
Bluetooth speaker

Eigenschappen van een bluetooth speaker

Omdat de muziek altijd wordt verpakt zal de geluidskwaliteit wel iets minder worden. Als zowel de bluetooth speakers als de muziekdrager is uitgerust met aptX technologie (een compressiealgoritmen voor audiocodecs) zal er geen sprake zijn van kwalitatief geluidsverlies. Soms kan de bluetooth speaker met wifi of bedrading worden aangestuurd, waardoor de geluidskwaliteit behouden blijft. Kleine bluetooth speakers hebben ongeveer de omvang van een blikje frisdrank, grote exemplaren gaan meer naar het formaat schoenendoos. in alle gevallen zijn ze eenvoudig van plaats te verwisselen. Het gewicht varieert namelijk van slechts een paar ons tot ongeveer 5 kilo. Alle bluetooth speakers beschikken over een ingebouwde accu die moet worden opgeladen via een micro-usb hub. Zowel de oplaadtijd als de speelduur kunnen tussen de verschillende modellen flink variëren. Denk aan een oplaadtijd tussen de 1,5 en 6 uur en een speelduur tussen de 3 en 40 uur. Hou hier rekening mee bij aanschaf en kies voor een exemplaar die past bij het te verwachtte gebruik.

bluetooth speaker

Aankooptips

Hoewel de techniek overal op dezelfde manier werkt, zijn er veel verschillen in prijs en kwaliteit. Gewicht en de mogelijkheid om aptX technologie te gebruiken zijn hier een voorbeeld van. Omdat een bluetooth speaker vaak mobiel erg handig is voor gebruik in de buitenlucht, zijn ze vaak (spat)waterdicht. Ook de functie handsfree bellen, waarbij je een oproep kan opnemen via de speaker is een handige optie. Is de bluetooth speaker en de geluidsdrager voorzien van NFC, een contactloze communicatie methode, dan zijn meerdere speakers met elkaar te koppelen waardoor de muziek door het hele huis of de tuin te horen zal zijn. Hou rekening met deze opties bij de aanschaf van een bluetooth speaker en kies voor een exemplaar die past bij het te verwachtte gebruik en budget.